Musikalsk symbolikk, pt. 2

På tide med noen flere symboler og fenomener som omkranser subkulturer forbundet med heavy metal.

Solkorset
Oppdagelser av helleristninger i Pyreneene bevitner at  symbolet ble benyttet så langt tilbake som steinalderen. Imidlertid har man også funnet spor av symbolet på Hebridene, Anatolia, Iran, Mesopotamia og Indusdalen. I den nordiske bronsealderen forbindes symbolet med både solen og kjerrehjulet, dog hjulet ofte hadde flere enn fire spiler.
Politisk sett har symbolet fått hard medfart, mest grunnet de norske nazistene i Nasjonal Samling, som i kjent stil romantiserte vikingtiden og fordums gudelære. De tok altså solkorset som sitt offisielle symbol – gyldent på rød bakgrunn (1933 – 1945). De tolket selve korset som symbolsk for Olav den Hellige. I ettertid har nasjonalister og nynazister vært raske med gjøre symbolet til sitt eget, hvor det altså skal representere den hvite rase.
Innen Wicca representerer solkorset ganske enkelt solen, mens de fire spilene utgjør årstidene.
Det er gjerne det nyhedenske aspektet ved solkorset for er mest relevant for metal-kulturen, og en av tolkningene er at korset symboliserer Odin, overhodet for de norrøne gudene.  Derav navnet Odinskorset. Symbolet opptrer oftest i form av medaljonger, smykker eller tatoveringer blant moderne hedninger.

Keltisk kors
Det keltiske korset er i enkelte versjoner bortimot identisk med solkorset, men med den forskjellen at selve korset bryter sirkelen. Korset stammer fra kristne irer, og ble introdusert av Sankt Patrick (evt. Sankt Declan), i perioden Irland gikk over fra hedningedom til kristendom. Imidlertid finnes ingen gjenværende eksempler på dette.
På de britiske øyer har det med årene blitt reist en rekke høye kors, kronet med det keltiske korset øverst. Noen av disse er prydet med runer. På 1800-tallet vokste det frem en ny irsk patriotisme, og bruken av de keltiske korsene økte. Nye kors ble skulpturert og reist foran interesserte folkemengder. I tillegg til den kristne betydningen, representerer korsene stolt irsk og keltisk identitet.
I nyere tid benyttes korsene i utstrakt grad som gravmonumenter, smykker, t-skjorte-motiv og  tatoveringer – istedet for tidligere tiders bruk som offentlige monumenter.
Men korset har også blitt gitt andre konnotasjoner enn det kristne. Et ulovlig tysk naziparti tok korset i bruk,  ettersom symbolet ikke er blant de bannlyste i tysk offentlighet.

Torshammeren
Mjølner blir stadig observert som både tatoveringer og smykker, og representer hammeren til den norrøne tordenguden. Tor var Odins sønn, og styrte stormene fra sin slede trukket av geitene Tanngjost og Tanngrisne. Allerede i vikingtiden var hammeren en populær lykkeamulett, fryktet av jotner og troll. I dag representerer symbolet ny-paganisme generelt, men er også flittig i bruk i logoer og firmaprofiler. Blant subkulturene benyttes symbolet av rockere så vel som bikere, hvor det også representerer styrke og individualitet.

Trefork
Et spyd med tre spisser, opprinnelig brukt til fiske og som militært våpen, og må ikke forveksles med en høygaffel, som er et jordbruksredskap med to til seks spisser. Treforken er flittig benyttet innenfor mytologi, og symboliserer både Shiva, Poseidon og Neptun. Men det stopper ikke der. Treforken representerer også slaviske stammesamfunn i Ukraina, selve Storbritannia (før den viktorianske perioden), Navy SEALs, samt planeten Neptun innen astronomi og astrologi.
Djevelen avbildes ofte med en trefork. I denne settingen symboliserer de tre spissene motsatsen til den hellige treenighet. Naturligvis fører slike sammenhenger til at enkelte subkulturer er snare med å ta til seg symbolet som sitt eget.

Tunge
Det er visstnok stygt å rekke tunge, og kanskje det er nettopp derfor tungen har blitt et symbol på både Kiss og Rolling Stones. Tungen symboliserer seksuell lyst og nytelse, altså et opprør mot dydigheten som rådet under bandenes storhetstid.
Den splittede tungen representerer slangen (herunder betydningen slangen i paradis fra bibelen), og enkelte tilhengere av kroppsmodifikasjoner har frivillig latt tungen splittes.

Kaos
Symbolet for kaos stammer fra sci-fi forfatteren Michael Moorcock. Symbolet han skapte på seksti-tallet ble raskt en del av populærkulturen, og dukket opp i blant annet okkulte tradisjoner så vel som i rollespill. Selve formen på symbolet var ikke noe nytt, og hadde sine forgjengere i åttekantede stjerner (som venusstjernen) og Årshjulet. Imidlertid var selve symbolismen og pilene noe nytt. Aleister Crowley stokk med tarot-kort inneholdt en åtter som var likt formet, men Crowley ga symbolet betydningen energi. Etter hvert ble symbolet tatt inn i Dungeons and Dragons og diverse andre dataspill.

Tommel ned
Når man vender tommelen ned betyr det ganske enkelt avvisning eller misnøye. Er man ikke fornøyd, blir det tommel ned – et effektivt symbol i en verden av tomler opp. I moderne populærkultur signaliserer ofte gesten at den overvunnede gladiatoren ble dømt til døden av keiseren. Tommel opp betydde at gladiatorens liv skulle spares. Hvorvidt dette faktisk var tilfellet blant de togakledte herrer er gjenstand for debatt. Symbolet har i det siste fått sin renessanse med Mayhem og Taake.

Ravnen
Som samler av blanke objekter har ravnen blitt et symbol på kunnskap, men også som symbol på guddommelig hell og lykke. Ravnen blir ofte tillagt den samme symbolismen som kråken. Begge representerer årvåkenhet og strategi.  En rekke andre attributer har blitt ravnen til del, deriblant død og gjenfødelse. I german og nordisk symbolikk ble ravnen forbundet med død, ettersom de åt restene av døde krigere.
I middelalderen trodde man at om man hørte en ravn skrike, var det et varsel om snarlig død. Bare synet av en ravn eller et beslektet fugleart skremte vannet av Habsburgerne, den regjerende familien i det Østerriksk-Ungarske imperiet. Kristne i den samme perioden trodde at onde prester ble ravner etter sin død.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s