Anmeldelse: Helheim – Kaoskult

Helheim – Kaoskult, 2008

Helheim / Kaoskult
Rating: 8/10 — Ny og mer ambient retning
Selskap: Dark Essence
Release: 17.03.2008
Studio: Conclave Studio, Bergen
Produsent: Bjørnar Nilsen, Helheim

Vikingrockerne med klare black-referanser er tilbake med sin sjette fullengder. Bandets forrige utgivelse, The Journeys and the Experiences of Death, viste en vilje til utforskning av nye territorier, samtidig som man beholdt tilsnittet av death metal (med mindre fokus på klassisk black). Like som senere Enslaved, gikk Helheim mer progressivt og ambient, en trend som videreføres på Kaoskult. Innspillingen har foregått i Conclave Studios lokaler i Bergen, og line-up’en er stødig nok V’gandr, H’grimnir, Hrymr og Torbjørn.

Det Norrøne Alter operer for det meste halvakustisk, som en melodiøs passasje som også hinter til det sakrale. Et mørkt refreng er det også plass til, i tillegg til lead harmonier. Mange musikalske lag gjør gjenhør desto mer spennende, og øker slitestyrken. Tempoet settes opp igjen på Northern Forces og jeg konstateter et flunkende nytt sound for bandet, som med dette har halt i land uttrykket som har vært under utvikling siden Yersinia Pestis. Lydbildet er rikt, samtidig noe behersket og minimalistisk. Flere mellomspill binder i hop passasjene, og det hele trenger flere lytt før det sitter skikkelig. Jeg trives i hvert fall svært godt i selskap med Helheim så langt.

Om Smerte og Liv strekker seg over syv minutter, og er et stykke av den atmosfæriske sorten, med løs struktur og mye variasjon. Vokalen er som alltid raspende, men er likevel forbausende lettfattelig i denne krystallklare produksjonen. Synth og piano vektlegger effektivt melodien hvor den trenger en ekstra dytt. En låt av det episke slaget. Om Tilblivelsen av Gapende Tomhet er mer old school igjen, og et godt gjenhør med tremolo speed-riffing. Vokalen plukker opp vel så mye fra death som black, og leveransen er kraftfull og bærer definitivt Helheims bumerke. Sykelig og forpint, mye i tråd med resten av uttrykket.

Helheim 6 bærer tradisjonen med et instrumentelt spor videre. Et relativt kort intermission, som hjelper til å holde stemningen i ånde. Denne glir sømløst inn i Åndevind, et spor som innledningsvis minner mye om åpningslåten. Tempoet hjelpes at basstrommen, og gir slik låten en travlere dimensjon. Albumet oppleves spirituelt, sett fra våre fjerne forfedres ståsted. Deres verdensanskuelser og prøvelser. Tankene har lett for å gli når man hører på dette, hvilket nettopp er hensikten. Innimellom rives jeg tilbake igjen av låtskiftene, og noterer enda et vellykket kutt av den drømmende sorten.

Symboler, Fremover og Bakover er den merksnodige tittelen på neste låt. Den åpner mer brutalt vokalmessig, og tempoet på rytmer og riff er satt opp igjen. Faktisk får jeg assosiasjoner til drone av typen Earth på gitararbeidet. Et islett av sløy køntri altså. Altered Through Ages innledes godt, med rask riffing og høyt tempo på trommene. Ganske retro i så måte, men uten den samme tyngden på gitarvrengen. Det gir et mindre brutalt inntrykk, og er nødvendig for oppnå det soundet man var på jakt etter. Det er kanskje dette som er den største forskjellen på ’Kaoskult’ og ’The Journeys’. Etter hvert setter låten seg i et mer moderat tempo, men veksler effektivt. Det blir også stjerne i margen for variasjon på gitarene. Svart Seid runder av, og det med mektige riff innledningsvis. Jeg noterer også en vegg av koring bak vokallinjene, i tillegg til partier med uforstyrret koring, som understreker budskapet og meningen bak låten.

Det er på høy tid dette bandet anerkjennes som en høyst kapabel styrke innen norsk musikk. Helheim fortsetter å imponere, og har med tiden etablert seg på øverste nivå. Kaoskult er kort sagt en nytelse.

En kommentar om “Anmeldelse: Helheim – Kaoskult

  1. Tilbaketråkk: Musikkåret 2008 « Niflheim

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s