96% norsk

pukeEr det i det hele tatt merkelig at nordmenn går på grisefylla i syden? Eller koser seg i rennesteinen i Danmark? Eller at vi drikker oss fra sans og samling når vi først har fått nevene rundt en duggfrisk?

Fordi det rett og slett er festlig å drikke seg dritings? Joda, det er unektelig noe spesielt når kjemikaliene inntar vitale organer, med uansvarlig hedonisme, munterhet og utstrakt mojo som resultat. Eller fordi vi holder våre tradisjoner i hevd? Selv Snorre fortalte om orgier i mjød så ’spyet gaus’.

Men det er også en helt annen grunn. Nemlig vårt schizofrene forhold til alkoholen.

La det være klart fra starten; alkohol er et fullstendig lovlig produkt. Det kan både selges og kjøpes av personer over myndighetsalder, og om prosenten kryper over tyve må man være tilsvarende gammel for å handle inn. Våre vaner med hensyn til alkohol formes gjerne i ungdommen. Når man altså ikke skal kunne leske strupen lovlig. Alkohol forbindes tidlig med fester, og de som klamrer seg til denne koblingen forblir moderate konsumenter – sett at festene ikke tar overhånd. På den andre siden har vi dem som gjerne tar seg en fest helt alene.

Rusmiddelets tilgjengelighet er også dets verste fiende her til lands. Ikke bare har vi et statlig monopol på vin og sprit, men også begrensninger på utsalg i regulære butikker. Av mystiske årsaker er butikkene pålagt å stanse salget henholdsvis klokken 20 på hverdager og 18 på lørdager. Prisene er stive, ettersom staten tar en stor del av kaken – samtidig som de beklager de helsemessige utgiftene. En fullblods alkoholiker betaler sin egen helsepleie flerfoldige ganger gjennom sitt overdrevne forbruk.

Siste ledd i sagaen om norsk alkoholpolitikk dreier seg om skjenkebevilgninger. At noen pils på byen koster skjorten er knapt nyheter. Imidlertid er ikke dette tilstrekkelig for å avskrekke befolkningen, hvilket resulterer i bugnende utesteder hver helg. Til politikere og fremfor alt politiets frustrasjon. Moralsk belastede og pietistiske politikere trenger ikke rare påskuddet fra den utøvende makt før de strammer inn. At politiet er så raske til å klage over at de faktisk må gjøre jobben sin forbauser tydeligvis ingen. Botemiddelet mot bråk på byen er det samme gamle; forkortet skjenketid. Underlig nok har folk en tendens til å være like fulle uansett tidspunkt kranene skrus av. Og fremdeles skal de alle ha mat og taxi hjem til samme tid. I Bergen mistet vi en verdifull halvtime i fjor, og nå går det mot en hel time time tidligere kranstopp.

Alle barrierene norske borgere må forsere, gjør oss enda mer barbariske i forhold til alkohol. Vi ser riktignok ned på alkoholikere enn så lenge, men hamstrer alkohol når vi har sjansen. Glemte jeg å nevne de patetiske tax-free kvotene? Dette medfører naturlig nok utstrakt smugleraktivitet og hjemmebrenning.

Så hva skjer når nordmannen ankommer utlandet? Når tilgjengeligheten er ubegrenset og prisene er lave? Han går naturlig nok berserk, i motsetning til borgere som ikke kjenner til noe annet. Det skulle ikke forundre meg om Norge snart vil eksportere alkoholpolitiske flyktninger.

2 kommentarer om “96% norsk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s