Virtuelle sannhetsserum

Jeg er etter hva jeg har forstått, bortimot den siste som kommenterer denne situasjonen rent umiddelbart. Dette blir gjerne fort overflødig bruk av bits og bytes, men er ikke utelukkende forfattet med den hensikt å lesse ned bloggen ytterligere.

Jeg ble nemlig rent forferdet der jeg satt.

I en tid hvor politiet helt åpent insisterer på retten til følge med på hva folk bruker pengene sine på og datatilsynet er i ferd med å kantre – blir det rent for mye for en forvirret sjel som trodde Orwell skrev sci-fi. At visjonen hans var et dystopia vi for enhver pris måtte unngå. Det er snart to år siden Visa-kortet mitt gikk ut på dato, og det er like lenge siden jeg gikk over til bankvesenets verste mareritt; fysiske penger. Som vi alle vet, er det jo et godt stykke mellom antall faktiske penger og de elektroniske sifre som utgjør den totale kapitalen. I tillegg er det jo et herk å overvåke. Da må man til med jobben å se gjennom alle overvåkningskameraene som er installert der folk bruker penger.

Men det var ikke penger jeg skulle snakke om. I løpet av inneværende år blir EUs datalagringsdirektiv, 2006/24, en del av norsk lovverk. Jeg takker og bukker. Til tross for at det norske folk er så nedlatende at det ikke vil inn i unionen, fortsetter det sentrale Europa å overøse oss med juridiske gavepakker. Hvilket storsinn viser ikke våre europeiske brødre oss? Det ville da vært rent uhøflig å avslå.

I klartekst betyr dette direktivet at alle norske teleoperatører, herunder Telenor og Netcom, forplikter seg til lagre alle opplysninger om kundenes nettbruk. Hvilket vil si alle sider du besøker, frivillig eller ikke, samt all e-post du sender og mottar. Men det tar ikke slutt med det. Opplysninger om hvem du ringer, når du ringer og hvor du ringer fra skal også med. Inklusive SMS selvfølgelig. Det er da nesten smigrende hvor sterkt myndighetene interesserer seg for din gjøren og (bin) laden. Og det er jo selvsagt til vårt alles beste, må vite.

Opplysningene skal lagres fra seks måneder til to år, og kan fremlegges politiet ved mistanke om ulovligheter. Grensene for alvorlige trusler mot sikkerheten flyttes stadig, både politisk og skjønnsmessig. Det som skulle benyttes utelukkende i anti-terror tiltak, virker samtidig så fristende å gjøre bruk av for å løse hverdagskriminalitet. Jeg har aldri sett på politiet som en sammensveiset, disiplinert og stum styrke. Tilsatte i politiet er individer, med ansvar for sine gjerninger. Det finnes plenty av politifolk som veldokumentert lekker til pressen eller lar seg kjøpe eller presse på annet vis. Akkurat som alle oss andre.

Så hvordan ble reaksjonene på tiltaket blant folket, i pressen, på Stortinget? Massive demonstrasjoner, rasende ledere og brennbare debatten i Stortingssalen? Vi måtte nøye oss med at Venstre stemte imot, i tillegg til bekymrede kommentarer som dette i etterkant. Så lenge vi ikke er med i selve Unionen, er vi bedagelige og medgjørlige som bare det. Faktisk evnet ikke saken å nå dagsorden i det hele tatt, til tross for sitt totalitære innhold. For tyve år siden ville et slikt lovforslag ført til et ramaskrik, med tilhørende frykt for østblokk-tilstander.

Unntak finnes da heldigvis alltid, til tross for den øredøvende larmen av stillhet. For å sitere en kronikk i Bergens Tidende:

Vidar Ystad i BT er et hederlig unntak. Han skrev allerede i mars i fjor at direktivet vil sette dagens rettstilstand i Norge på hodet, og kunne samtidig sitere statssekretær Steinulf Tungesvik (Sp) på at «- Det er ikkje ein type sak der det er naturleg å reservere seg mot direktivet». Han rapporterte også om Venstres enslige kamp i stortingssalen. Det skulle vel bare mangle at de to nei-partiene Sp og SV reserverte seg i en sak der EU vil snu norsk rettstilstand på hodet og innføre tiltak som sist ble sett i Øst-Tyskland.

I all stillhet, og mens folket gjør seg klar til en ny omgang Idol, kommer vi derfor til å få en situasjon der alle våre telefonsamtaler blir loggført og dataene lagret. Advokaters samtaler med sine klienter, journalisters samtaler med varslere og andre hemmelige kilder, konfidensielle forretningssamtaler og intime samtaler mellom utro ektemenn og deres elskerinner – eller elskere. Myndighetene vil kunne finne ut når vi ringte, hvem vi ringte til, og hvor vi var da vi ringte. Dette kan politiet kombinere med oversikten over hvilke sider vi har besøkt på internett, hvem vi sendte e-post til og mottok e-post fra. Fra før vet de når og hvor vi reiste med fly, og hvem vi reiste sammen med.

Det vanligste argumentet fra den usikre og småskvetne delen av befolkningen, de som mer enn gjerne støtter flere overvåkningskameraer enn det er vegger å henge dem på – er at de ikke har noe å skjule. Hvilket vil si at de mistenker de fleste andre av oss for å nettopp ha noe å skjule. En ting de kanskje ikke tar inn over seg er at vi alle har noe å skjule. Noe vi ikke meddeler omverdenen, og som vi absolutt ikke vil at andre skal gaule ut på torget. Jeg snakker ikke om kriminalitet. Jeg snakker om pengeproblemer, utroskap, pornoen på maskinen din, gamle synder, legning, politiske sympatier og antipatier, forbruksmønster, drikkfeldighet, narkotikaproblemer, sykdom, sladder, mobbing, dødsfall. Med andre ord alt du anser som privat og fortrolig informasjon.

For å ta et enkelt eksempel. Du opplever symptomer som tilsier at du er syk, det være seg fysisk og kanskje spesielt psykisk. Hva er det første du gjør? Ringer legen, snakker med venner? Eller tar du et streif på nettet i din jakt etter en mulig diagnose? Ikke umulig nei, og faktisk svært sannsynlig. Kanskje du til og med finner hjelp på doktor.no? Og med den følge at du benytter deg av tjenesten oftere?

Hva om noen har tilgang til informasjoner om all din aktivitet på internett, i tillegg til alle de mulighetene som allerede eksisterer? Nettsamfunn, telefonkataloger, skattelister og mailadresser for å nevne noen. Å frembringe identiteten til familiemedlemmer, venner, telefonnummer, inntekt, bosted, sivilstatus, dine interesser og ditt yrke er latterlig enkelt den dag i dag, ut fra marginale opplysninger. Så hva om noen i tillegg vet hva du diskuterer i den tro at du er anonym? Hvilke sider du søker opp, hvilke webforum du besøker, hva du blogger om? Dette kan fremstå totalt harmløst for enkelte, mens det for andre igjen vil bety sosial, finans- eller yrkesmessig katastrofe. Jo flere opplysninger jeg sitter på, desto sterkere kan jeg misbruke dem. For å gripe litt luft, kan vi jo ende opp med et supplement til bemanningsbyråer, som virkelig går brutalt til verks ved ansettelser. Hvilket selvsagt allerede finnes innenfor de begrensninger som råder akkurat nå. For ikke å snakke om annonsører som vil dytte på deg produktene sine. Det er like stor grunn til å steile når man blir bedt om å fylle ut personnummer på gaten, det være seg noble og veldedige formål eller ei.

Vi ledes dermed enda noen skritt videre på veien, den som er brolagt med gode intensjoner, og som vi alle vet hvor ender. Vi skimter avgrunnen, vi vet at vi burde rygge litt. Men samtidig er jo alt så forvirrende og usikkert. Vi håper de som bestemmer har greie på det. Men husk at ingen myndighet kan garantere din fysiske sikkerhet uansett tiltak.

Edit: 10.11.09: AP fremstår stadig mer totalitære

Edit 28.10.09: Bloggaksjonen har tatt form av en organisasjon

Edit 29.03.11: Aldri mer AP? Etter Høyres omgang med partipisken, ser det ut til å gå mot en modifisert utgave av direktivet. Opposisjonen mobiliserer etter beste evne.

Edit 07.04.11: Feedback etter DLD ble vedtatt

Edit 08.04.11: En Anon står frem

17 kommentarer om “Virtuelle sannhetsserum

 1. Tilbaketråkk: Floken i nettet: Regjeringen må ta stilling nå - si nei til datalagringsdirektivet!

 2. Tilbaketråkk: fostad.net » Blog Archive » Nei og atter nei til datalagringsdirektivet

 3. Tilbaketråkk: Regjeringen må ta stilling nå – si nei til datalagringsdirektivet! « carlchristian.net

 4. Tilbaketråkk: Regjeringen må ta stilling nå - si nei til datalagringsdirektivet! | Liberaleren

 5. Tilbaketråkk: 78 deltar i bloggstafetten mot datalagringsdirektivet | Liberalist? Javisst!

 6. Tilbaketråkk: Regjeringen må Ta stilling nå – si nei til datalagringsdirektivet! « Veggavisen

 7. Tilbaketråkk: Regjeringen må ta stilling nå – si nei til datalagringsdirektivet! | problematisk.net

 8. Tilbaketråkk: Regjeringen må ta stilling nå-si nei til datalagringsdirektivet « Akkurat!

 9. Tilbaketråkk: Datalagringsdirektivet (DLD)? Nei, takk! « Undreverset

 10. Tilbaketråkk: Bloggstafetten har nådd 100 deltagere! | Liberaleren

 11. Tilbaketråkk: Bloggstafetten har nådd 100 deltagere! | Liberalist? Javisst!

 12. Tilbaketråkk: Regjeringen må ta stilling nå – si nei til datalagringsdirektivet! « Tthoro's Blog

 13. Tilbaketråkk: Bloggstafetten - deltagere til nå | Liberaleren

 14. Tilbaketråkk: Bloggstafetten har passert 125 deltagere | Liberalist? Javisst!

 15. Tilbaketråkk: Regjeringen må ta stilling nå - si nei til datalagringsdirektivet! | Frank Eivinds verden

 16. Tilbaketråkk: Bloggstafett |

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s