Er Anders Finsland en plagiarist?

Fotografen Anders Finsland har i Niflheims øyne begått tredjegrads helligbrøde.

Anders Finsland tar simpelthen bilder av andres åndsverk, for så å tjene penger på videresalg. Bedre kjent som plagiarisme. Og det til en utsalgspris som ikke ligger langt fra kunstnerens eget honorar på opptrykk.

Finsland stiller ut sine ellers så utmerkede fotografier i Amfi Sentrum, Svolvær – midt i hjertet av Pøbels sjablongfestival, titulert Ghetto Spedalsk. I sitt galleri selger Finsland sine fotografier – i seg selv en nokså naturlig geskjeft. Det blir straks noe annet idet fotografen benytter gatekunstnerens motiver for salg.

Tradisjonen tro ønsker kunstneren å holde sin identitet skjult for omverdenen, og er sjanseløs når det kommer til stans av plagieringen. Rettslige skritt er temmelig utelukket. Hvorvidt kunstneren ønsker dette stoppet, er uten betydning. Det handler om opphavsrett.

Det blir som om jeg fotograferer Finslands fotografier og legger dem ut for salg. Noe han ganske sikkert vil ha seg frabedt.

Min oppfordring til Finsland blir tilbaketrekking av fotografiene. Han kan foreta seg akkurat hva han måtte ønske med dem, bortsett fra videresalg.

Edit juli 2014: Finsland har ekspandert og fått sitt eget galleri i Svolvær. Plagiatet fortsetter med uforminsket styrke. Halve utstillingsvinduet består av Pøbels åndsverk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s