Mindreverdighet

I det store utland er alt så mye gjevere enn her på knatten. Mens primitive nordmenn, iført vadmel og strie, nærer seg ved hjelp av blodpudding og lefse  – nyter kultiverte europeere og amerikanere, iført den fineste silke, trøfler med safran i imponerende hjem med badebasseng i hagen. Sådan lyder i hvert fall min spissformulering.

Oppfatningen om steinalderfolket i nord versus den kontinentale dannethet, er kanskje et produkt av egne tankespinn, men jeg antar at impulsen har kommet utenfra. For vi leser da stadig i avisene om hvordan vi oppfattes utenfra. En gretten dansk journalist kan trigge et ramaskrik i avisdebattene, akkurat som  en britisk turist kan bidra til det samme via et obskurt nettforum. For ikke å snakke om den gjengse muslimske fundamentalist i Syria. Dette minner stygt om et mindreverdighetskompleks av de sjeldne. Dette er slikt jeg trodde var forbeholdt land som Luxemburg, Andorra, Liechtenstein og San Marino.

Jeg skal ikke gå inn på jante, vaklende eksport og næringsliv, sportslige prestasjoner, eller mangelen på sådan, i idretter som er populære andre steder enn i nord-Europa. Ei heller en medioker filmindustri, mangelen på verdensomspennende berømtheter eller popstjerner eller at alt her hjemme er generelt mindre. Det blir gjerne slik i verdens likeste land, i et temmelig friksjonsfritt samfunn. Ikke har vi naturkatastrofer, bunnløs kriminalitet eller kjendisskandaler verdt å nevne heller.

Jeg vil heller rette oppmerksomheten mot et mer sosialt aspekt innenfor denne mytologiseringen. Ideen om at nordmenn er så uhørt uhøflige og sosialt tilbakestående i sammenlikning med borgere av andre nasjoner. Utlendingenes opphav spesifiseres beklageligvis sjelden, med den følge at tankene umiddelbart flyr til stereotypier som høflige russere, bulgarere, australiere, polakker, franskmenn, tyrkere  og italienere.  Nei, vent et øyeblikk – ingen av disse folkeslagene går da for å være overvettes høflige? Om vi skal henge oss opp i generaliseringer, er det vel bare strengt tatt amerikanere, britisk overklasse, tyskere (med østerrikere), japanesere og thailendere som er kjent som overdrevent høflige folkeslag.

Om et utenlandsk individ fremstår som eksepsjonelt høflig, gjør det nordmenn generelt uhøflige? Ofte refereres det til kø-kultur i alskens former, etikette innen bespisning og sosialt samkvem og genrelle manerer. Jeg er skeptisk til hvorvidt utlendinger som en kollektiv masse har tatt til seg disse skikkene og sedene, men ser ikke bort fra at de dyrkes i enkelte, mindre kulturer – med sterk kobling til ønske om sosial anseelse. Akkurat som her hjemme gitt. Snakker vi om nasjoner, blir det uansett umulig å legge ned en definisjon på dannelse. Det mest kjente eksempelet blir orientalsk raping etter middag. Det som oppleves krenkende i en kulturkrets, er forventet i en annen. I Norden er man for eksempel mer avmålt når det kommer til fysisk kontakt mellom bekjente, nettopp fordi man er redd for å invadere andre individers private rom. Sørover i Europa (og frankofile deler av England) klemmes og kysses det over en lav sko. Selv om vi avstår fra den slags, gjør det oss neppe uhøflige.

Antakeligvis i likhet med nettopp deg, legger jeg langt større vekt på om folk er gemyttlige og trivelige, fremfor servilt høflige. Det er først og fremst dette som råder i vår kulturkrets. Hvorfor aner jeg simpelthen ikke. Kanskje det er derfor vi ofte har positive tanker om skotter, irer, svensker, finner, islendinger, kanadiere og enkelte tilfeller; russere. Vi foretrekker det naturlige fremfor det stive og oppstyltede.

Og for å gi generaliseringene omkring dannelse et skudd for baugen; En gang jeg overnattet på et hotell, observerte jeg en tysk storfamilie ved frokostbuffeten. Jeg kunne ikke unngå å legge merke til febrilsk aktivitet. Saltbøsser, servise, mat og servietter. Alt skulle ned i diverse poser og vesker. Og skimtet jeg ikke et badehåndkle der også? Det har jeg faktisk til gode å bivåne en norsk familie gjøre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s