Anmeldelse: The Haunted – The Dead Eye

thedeadeye.jpg

The Haunted – The Dead Eye, 2006

The Haunted / The Dead Eye
Rating: 6/10 — For mange hvileskjær
Selskap: Century Media
Release: 30.10.2006
Studio: PUK Studio, Danmark
Produsent: Tue Madsen, The Haunted

Overlevningene fra At The Gates ga i 1998 ut sin selvtitulerte debut, et musikalsk angrep i landet mellom thrash og melodeath, med den eksentriske Peter Dolving på vokal. Peter skreik ut budskapet i beste hardcore-ånd og hjalp til med å skille ut bandet fra samtidige svensker.

Vokalisten hadde en fortid i hardcorebandet Mary Beats Jane, og leverte mer filosofiske og sosialt engasjerte tekster. Men Dolving forlot The Haunted etter førsteskiven, og ble erstattet av Marco Aro. På sine neste plater The Haunted Made Me Do It og One Kill Wonder gikk bandet mer death med sterkt tilsnitt av Slayer. Foran deres fjerde studioalbum var Dolving igjen tilbake, og rEVOLVEr representerte en 24-karats foredling av groovy thrash.

Denne gangen hadde karene jobben med å spille inn en verdig oppfølger, og sikre suksessen før bandet forsvant fra radaren. Resultatet er unektelig mer fokusert på groove, med innslag av sørstatssludge. Musikken er seigere og samtidig mer melodiøs. Hver låt er et kapittel, i bestemt form entall, og innledes med The Premonition. En truende melodi som minner ganske sterkt om Metallicas innledning på ‘Blackened’. Den sklir sømløst inn i The Flood, en riktig så catchy låt som kunne forsvart en plass på rEVOLVEr. The Medication fortsetter upbeat, også denne med et iørefallende refreng, og kanskje albumets sterkeste låt.

The Crowning er vårt første møte med sludge; midtempo, clean vokal, en rolig break og melodisk – men på ingen måte kommersielt. The Reflection fortsetter der den forrige slapp, men løftes raskt opp til et groove som minner om ‘All against All’ fra forrige skive. The Prosecution er singelmateriale, og oppviser feite rytmer og et clean refreng – men selvsagt med den klassiske hardkokte edgen, samt gigantiske og illevarslende harmonier. The Fallout innledes av et fantastisk riff, før en noe tam versemelodi a la Paradise Lost anno 1999 overtar. En rolig låt, som jeg ville avskrevet som dusinvare om det ikke hadde vært for noen sjelevarmende øyeblikk her og der. The Medusa befinner seg i et musikalsk uttrykk som gir assosiasjoner til Down, uten å være så fryktelig oppfinnsomt. The Shifter er muligens albumets mest retro låt, som hentet ut fra bandets tidligste utgivelser – sett bort fra en rolig brytning rundt refrenget. En helt grei gjennomkjøring, hverken mer eller mindre.

The Cynic er for The Haunteds vedkommende en eksperimentell affære, og noe i nærheten av en ballade. Kanskje platens svakeste spor, men tålelig bakgrunnsstøy åkke som. The Failure fortsetter rolig, og leder anmelders tanker over på Panteras ballader – uten å være en opplagt kopi på noen måte. Men savnet av et oppfinnsomt og hardt parti er overveldende, og bandet kjører litt for safe på en tidvis vakker låt. The Stain er en hardt tiltrengt uptempo thrasher som virkelig trengtes idet luften hadde begynt å sive ut av ballongen. Bare litt synd vi har hørt denne låten hundre ganger før. Det skal ikke nektes for at platens første halvdel slår knockout på den andre, men The Guilt Trip sørger da for en skikkelig opphenting på slutten.

Det virker som kritikerkorpset har anmeldt dette utelukkende som en plate av The Haunted, innenfor rammer som tydeligvis skal være spikret. Det blir ikke toppkarakter fra meg heller, men dette er likevel et produkt med substans, og ikke minst gode tekster.

En kommentar om “Anmeldelse: The Haunted – The Dead Eye

  1. Tilbaketråkk: Anmeldelse: The Haunted – Unseen « Niflheim

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s