Hva var rock nå igjen?

Hva har Alf Prøysen, A-ha, Bjørn Eidsvåg, Popul Vuh, Radka Toneff, Åge Aleksandersen, Terje Rypdal, Lars Lillo-Stenberg, Anne Grete Preus, Jokke og Valentinerne, Arne Bendiksen, Audun Tylden, Wenche Myhre, Mari Boine og The Monn-Keys til felles? De er alle nominert til museet Rockheims Hall of Fame.

Hadde disse artistene bare utgjort en brøkdel av de nominerte, ville jeg knapt leet på øyenbrynet. Men nei, dette er utrolig nok samtlige femten nominerte! Juryen, ledet av Marit Larsen [sic], har lagt følgende kriterium til grunn; artistene må ha debutert for minst 25 år siden (1986), og de må bidratt til utvikling og utbredelse av norsk populærmusikk.

Populærmusikk? På rockemuseet? La oss kikke de nominerte litt nærmere i kortene.

Prøysen, Eidsvåg og Bendiksen er sikkert habile artister, vel å merke innenfor visemusikk – det vi kan kalle en utbrodert fortellertradisjon hvor lyrikken står i sentrum. Slike tekster kan akkompagneres av hva det skal være, poenget er å beefe opp historien. Artistene er greie nok på sine egne premisser, men har da heller ingenting på Rockheim å gjøre (i den grad Rockheim har noe i Trondheim å gjøre).

A-ha, Anne Grete Preus og Wenche Myhre sorterer under popmusikk (med enkelte polerte elementer fra rocken) i min bok, og er således ikke verdig noen nominasjon.

Så har vi de andre sjangrene som er representert. I grunnen temmelig unødvendig all den tid vi snakker om innlemmelse i et rockemuseum. Radka Toneff spilte og komponerte jazz, mens Mari Boine lager folkemusikk. Audun Tylden var ikke selv musiker, men snarere plateboss.Tylden har imidlertid nylig avgått med døden – noe som sikrer hans nominasjon (sønnen hans er derimot kjent som rocker).

Da sitter vi igjen med Popol Vuh (progrock), The Monn-Keys (Ur-rock uten den helt store innflytelsen), Lars Lillo-Stenberg (pinglerock), Jokke og Valentinerne (rock/punk), Terje Rypdal (gitar-virtuos) og Åge Aleksandersen (Trønderrock).

Trønderrocken er en hybridsjanger, med elementer fra ordinær hardrock, folkemusikk og visesang. I Trondheim gir det seg selv at Rockheim skal være opptatt av lokal musikk, men særlig bitt og brodd har aldri kjennetegnet den utvannede koserocken. Likevel, under sterk tvil, går jeg med på at han innlemmes sammen med Jokke, Popol Vuh, DeLillos og Rypdal som en av de nominerte.

Fem nominerte og ti nye plasser å fylle. Nå er ikke dette min liste, men jeg hadde ikke hatt noen problemer med å anerkjenne Backstreet Girls, Motorpsycho, Madrugada, The Aller Værste, Raga Rockers, Dum Dum Boys, Return, Seigmen, Conception, Gluecifer, TNT, El Caco, BarbieBones, Marius Müller, JR Ewing, Equinox, Stage Dolls, Prudence, The Cumshots, Vagabonds, Turboneger eller Pussycats, For ikke å snakke om våre mange ekstrem-metalband.

Åge vinner vel uansett.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s