Om et liv før døden

Lev sunt, tren ofte og spis riktig. Og ja, ikke glem pillene dine. I hvertfall krill og annet som dukker opp i reklamepausene.

Idet man kommer i skade for å plukke opp  Norsk Ukeblad, Hjemmet og Allers på landets mange venteværelser, utsettes man ubønnhørlig for spaltemetre med propaganda. Slankepulver, økologisk, hvitt kjøtt og gode råvarer råder de kulørte sidene. Jeg har riktignok blitt informert om at annenhver utgave er viet kakeoppskrifter, men det får bli en annen diskusjon.

Hysteriet og det som nærmer seg paniske tilstander har ikke alltid fortont seg like påtrengende. Fenomenet har sneket seg over dammen, fra San Francisco, som så mye annet. Det begynte for de spesielt interesserte, med Grethe Roede og motstand mot sigaretter, for så å eskalere med Watkins og en gresk innvandrer kalt Fedon. En trend som tilsynelatende alle ønsker å bli en del av, til og med transfettbasaren McDonald’s. Nå om dagen tør man knapt handle inn Cola og potetchips på Rema, i frykt for misbilligende blikk fra mer bevisste kunder. Det skal være sunt, og helst skal det være overpriset.

Sunnhetstyranniet har slått an en streng i folkesjelen. Et folk som alltid har vært reseptive overfor alt som måtte klinge av naturlig. Fra OL på Lillehammer, dyrkelse av kropp og sport til Imsdal – rett fra isbreen. Jeg regner med det tappes for harde livet, med tanke på den globale oppvarmingen. Vi begeistres lett av naturopplevelser, som vidde, lavvo, fiske og skibindinger. Da blir fort det sunne legeme en del av totalpakken. Ironisk all den tid vi helst koser oss iført joggebukse, letthenslengt foran grillen eller fjernsynet, med fettet skvulpende utover tallerknene.

Helse og slankepress har lenge vært big business, men de siste årene har fenomenet antatt proporsjoner av en formidabel industri. Hadde du forespeilt selv den mest formanende lege på nittitallet en gløtt av fremtiden, ville det nok avstedkommet vantro. Både matprogrammer og diverse slankekriger utgjør store andeler av sendeskjemaene, og jeg finner samtlige mindre underholdende og inspirerende. Hovedproblemet er at man ikke slipper unna, såfremt man ikke velger bort lesestoff, internett, radio og fjernsyn da.

Hvor forsvant feiringen av det gode liv? Henry Notaker og Torkjell Berulfsen? Dro livsnyterne til spanskekysten alle mann? Eller er det nettopp disse som presenteres på TV3s ‘Charterfeber’ – som bygdetullinger i nymotens strandhogg? Hvor ble det av troen på et liv før døden? Det hadde gjort seg med flere motrøster, og da tenker jeg ikke nødvendigvis på alkoholikere og narkomane, men ressurssterke nordmenn som unner seg både vått og tørt – en biff gratinert i bearnaise, i tillegg en hamburger i ny og ne. De forsvant vel ut på fortauet sammen med røykeloven.

Slutt like gjerne å lev; du kan komme til å dø av det.

Som Joachim Nielsen sa det: ‘Om du ikke kvalifiserer, så blir du ikke no’ vakkert lik.’

En kommentar om “Om et liv før døden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s