Tar du standpunkt til politisk rock?

rage-against-the-machine-burning-monk-poster-c102911181Mang et band har i samfunnsmessig iver leflet med politiske budskap. Noen avgrenser virksomheten til en ad-hoc sak, mens det for noen er hele motivasjonen for lage musikk.

Rage Against the Machine er ofte det første bandet som kommer undertegnede og andre i hug i denne sammenheng, med deres uttalte anarko-sosialistiske budskap. Men det stopper selvsagt ikke der. Fra ytterste venstre til ekstreme høyre er det et vell av eksponenter, som alle legger beslag på sannheten. Fra U2s softrock til Gravelands pirat-viking-reaksjonisme, iblandet Earth Crisis miljøproblematikk, Purified in Bloods militante veganer-ethos og Motörheads rykende politikerforakt (supplert av Lemmy historiske fascinasjon for nazi-memorabilia).

Bandene som omtales som politiske, inntar ofte ekstreme standpunkter, det være seg anarkisme, kommunisme, nazisme, veggiser, kristenfundamentalister, dyrevernere eller miljøforkjempere. Lite sosialdemokrati, reform eller ansvarlig konservatisme kan spores.

Det blir lite utjevningsmandater, sperregrenser og valgmenn. Og særdeles lite byråd og kommunestyrer. Politikk er kjedelig, men det later til at bandene bare ignorerer den politiske prosessen, kompromisser og hestehandler. Sjansene for at tekster av så edruelig sort ikke vil fenge er riktignok overhengende, men innimellom mistenker jeg at bandene ikke har snøring. Om vi ser bort fra Black Debbath, som i det minste har observert problemer innad i Høyre.

Eksempler på politiske band langs hele det politiske spekter:

Anthrax, Black Debbath, Megadeth, Sex Pistols, RATM, Skrewdriver, Refused, Raised Fist, Amen, Pearl Jam, A Perfect Circle, Thrice, Rise Against, At the Drive-in, Anti-Flag, NOFX, Queensryche, The Clash, System of a Down, Napalm Death, Ministry, Graveland, Nokturnal Mortum, Satanic Warmaster, Dead Kennedys, Discharge, Purified in Blood, Cattle Decapitation, Dying Fetus, Tool, Earth Crisis, Black Flag, All Shall Perish, Amebix, Extreme Noise Terror, Nevermore, Sepultura, Soulfly, Nailbomb, Disturbed, Mudvayne, Propagandhi.

I tillegg kommer alle de band som innimellom kommenterer politikere og krigføring (stort sett alle metalband som har eksistert).

Hvordan stiller du deg til politisk motivert musikk?

Reklame

3 kommentarer om “Tar du standpunkt til politisk rock?

  1. Jeg kan ikke si meg enig med så mange, men enkelte budskap føles viktige (om de bare modereres en smule). RATM og Sepultura kjemper gjerne for rettferdighet for urinnvånere og verdens fattige, Earth Crisis setter miljø på dagsorden. Jeg kjenner på den brennende politikerforakten til band som Motörhead og Megadeth, og tenker på ødslingen av liv i kriger når jeg hører på Slayer og Metallica.
    Pangermanske nasjonalister som mener deres kultur er overlegen alle andres, samtidig som de skjelver i buksene med tanke på de fremmede horder kan derimot reise og ryke.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s