Sjarlataner, kvakksalvere og ditt indre barn

‘Han kunne ikke se meg i Volda.’ forteller hun meg. Hun har søkt animasjonslinjen for andre år på rad. Slaget står mellom Volda og Lillehammer, og i sin forvirring og usikkerhet har hun konsultert en bransje som for alvor er i vinden om dagen. De klarsynte. De som tar seg rundhåndet betalt for å vite det ingen har forutsetninger for å uttale seg om.

I sin nød hadde hun henvendt seg til en britisk spåmann. Han så altså ikke for seg min venninne sør for Ålesund, og levnet henne en tilværelse blant våre fordums OL-anlegg. Men noe halvhjertet iverksatte hun likevel arbeidet med en søknad til animasjonslinjen, leverte det og krysset fingrene. Det var jo klart at sjansene hennes var ubetydelige, ettersom dommen allerede hadde blitt tilkjennegjort av en brite – som såvidt meg bekjent ikke hadde sin bakgrunn fra film og animasjon.

Det kom derfor som et sjokk. Hun hadde passert nåløyet, og kunne starte planleggingen av neste skoleår. Hva gikk galt? Hadde spåmannen øyekatarr idet han myste inn i krystallkulen?

Det var med dette mistanken min fikk rotfeste, eller snarere hadde strakt seg til en mektig Redwood-stamme.

Et stadig mer sekularisert samfunn åpnes for mange fremmede impulser. Idet den trauste kristendommen ble ansett som avleggs, og ute av stand til å målbære den økende individualismen i sekstiårene, vendte folk seg i større grad mot østen. New Age kalte de det. Selvrealiseringen måtte komme innenfra, og man shoppet elementer fra psykologi, hinduisme, buddisme og ikke minst mystisismen.

Yoga, meditasjon, akupunktur, regresjon og hypnose ble gjengse virkemidler i jakten på seg selv og sin helse. Selv tatoveringer, som tidligere var forbeholdt sjømenn, innsatte og stammesamfunn, ble benyttet som signaturer, en slags branding av egen personlighet, og dens kontakt med jordskorpe så vel som ånder.

Evnen til å kunne se inn i fremtiden har alltid vært en uoppnåelig drøm, på linje med tidsreiser – og mange sier seg villige til å punge ut for å ta del i drømmen. Samtidig ble fenomenene flettet sammen, for best mulig synergieffekt, og man fikk horder av såkalte klarsynte. Disse var i kontakt med sjeler, åndeverdenen og tilsynelatende tiden selv.

En industri av kulørte steiner, urter, healing, bøker, fjernsynsprogrammer og talismaner fulgte tett på den nye fascinasjonen for det overnaturlige som herjet vesten. Som regel frontet av kvinner i like kulørte gevanter i behagelige og kroppsfjerne plagg. Blant mennene er tilfellene sjeldnere, noe tørrlagte alkoholikere som har avvist evangeliet vitner om. Overtroen er like gammel som mennesket selv, men kjerringrådene ble nå en kilde til profitt.

Prinsesse Märtha har i den senere tid vist seg som en pådriver og entreprenør innen den alternative forvirringen. Men man må tydeligvis skoleres grundig for å se sammenhengen mellom hestehvisking og engler. Et annet eksempel på misbruk er stortingsrepresentant Saera Khans nedringning av klarsynte. Man får gå ut fra at partigruppen kunne uttalt seg klarere når det gjaldt voteringer. Siste mote i letingen etter det gode liv er The Secret, læren om hvordan man får sine ønsker oppfylt. I tillegg kommer kjendisenes førstevalg, Scientologien, som involverer både romskip og star wars.

Nå til dags syr vi sammen personlige religioner, i tråd med den moderne bruk-og-kast mentaliteten. Vi trenger noe unikt, noe som harmonerer med vårt personlige verdensbilde. Noe som fanger verdiene våre, og om dette tilsier at Jesus deler sete med Buddha, får det heller bli som det blir.

Jeg er ikke bare skeptiker, jeg vil karakterisere det som det reneste vås. Det du ser er det du får. Og om du ser uforklarlige ting, så bør du enten legge fra deg flasken, sjekke knollen eller akseptere det. Bare ikke start ditt eget trossamfunn. Om du trenger mer informasjon om hvordan tingene egentlig henger sammen, kan jeg anbefale ‘Artenes Opprinnelse’ av Charles Darwin. Spe gjerne på med litt Stephen Hawking om nysgjerrigheten enda ikke er kuet. Disse kan før øvrig lånes gratis på biblioteket. Jeg kan så definitivt anbefale timer hos psykologen om du har problemer med å lokalisere deg selv, og akupunktur skal visst ha noe for seg.

Vi planlegger alle oppmøte foran Perleporten uansett.

Sjekk forresten heller ut James Randi

En kommentar om “Sjarlataner, kvakksalvere og ditt indre barn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s