Symphonic metal (1997 – )

23-symfoSymfonisk metal beskriver ganske enkelt metal med et symfonisk tilsnitt, elementer som vi best kjenner fra klassiske symfonier. Det er en egen sjanger, men samtidig et prefix til myriader av underarter. Hovedsjangeren benyttes på artister som mixer inn ulike typer metal med operatisk, kvinnelig vokal – mens når sjangerbetegnelsen fungerer som en forstavelse snakker vi om band som har gått symfo i større grad enn andre band i sin respektive sjanger.
Utøvere av symfonisk metal i den opprinnelige generiske terminologien deler en rekke musikalske kriteria. Inspirert av tidlig goth, power og klassisk musikk, legger strengeinstrumenteringen seg tett opp mot goth, mens synthen emulerer andre gitarinfluenser som black, death og power metal. Disse innskuddene blandes godt med symfonisk og klassisk musikk. Enkelte band sper på med catchy og lyse melodier, og gjør sjangeren svært tilgjengelig. I likhet med power metal utløser lyse harmonier en lettlivet stemning.

Synthen er likevel musikken drivkraft og viktigste element. Instrumentet står da også for den mest tekniske andelen, og utøverne er ofte skolert i klassisk musikk. Det hender da også at virkelige strykere bidrar live. Atmosfærene er skreddersydd låtene tematikk, dog selv morbide tekster tendenserer til en upbeat atmosfære.

Tekstene er ekspansive og kartlegger et stort spekter av temaer. Fantasy, opera, drama og det episke ledsager sjangeren, ikke ulikt powermetal og goth. Som allerede nevnt har kvinelige frontfigurer fokuset, men benytter gjerne en mannlig koringsrøst. Innimellom fungerer de kvinnelige vokalistene som divaer, mens resten av bandet skriver musikken, noe sparkingen av Tarja Tununen fra Nightwish redegjorde for.

Therion var det første gothbandet som gikk orkestralt og symfonisk, og de så seg ikke tilbake. I 1997 lanserte både Nightwish og Within Temptation sine første album, og fulgte tungt i Therions fotspor. Med utstrakt bruk av synth for å innlemme et større sjangerspekter, dog forenklet, og sentrert rundt vokalistene Sharon Del Adel og Tarja Tununen. Nightwish passerte riktignok i starten som et powerband i manges øyne, den nye sounden tatt i betraktning. Bandene tok tiden til hjelp, og etter 2000 betalte det seg med en massiv oppblomstring i popularitet. En rekke nye band oppsto i kjølvannet, som Octavia Sperati, Rain Fell Within, After Forever, Epica og Edenbridge. Igjen var det europa som huset fremdyrkelsen av en ny sjanger.

Symfonisk black metal var tidlig på banen, og ble umiddelbart en stor hit. I motsetning til ordinær black metal ligger fokuset på synthen. Musikken er mørk og atmosfærisk, og drar veksler på doom, thrash og goth. Puristene innenfor black metal avviser sjangerens tilhørighet til black, mens andre tar utgangspunkt i tematikken som er likelydende. Dimmu Borgir var blant de første som antok denne formen, tett fulgt av Old Man’s Child. Arcturus (avant-garde), Cradle of Filth, Bal Sagoth og Limbonic Art var raskt på pletten.

Symfonisk power metal henviser til band innenfor power som tar bruk av synth i utstrakt grad. Dette gir en sound som lodder dypere, og fungerer ikke bare som et ekstra lag. Sonata Arctica, senere Blind Guardian, Kamelot, Lacuna Coil, Rhapsody in Fire, Symphony X og Stratovarius fungerer som eksempler.

Symfonisk death metal er en liten kategori i vekst, med sin base i skandinavia. Det kan argumenteres med at Children of Bodom, Wintersun og Norther spiller en form for symfonisk melodeath.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

En kommentar om “Symphonic metal (1997 – )

  1. Tilbaketråkk: Black metal (ca. 1982 - ) « Niflheim

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s