Sludge metal (ca. 1987 – )

13-sludgeEn fusjon av doom, punk og hardcore, kreditert The Melvins og noen ganger Black Flag og Motörhead. De seige og tunge rytmene fra doom, kombinert med de skrikende vokalene fra hardcore, ispedd eksplosive partier beskriver best musikken. Sludge er tidvis inspirert av bluesen, boogien og jazzen som kjennetegner sørstatsbeltet. Stilarten er til tider en crossover med stoner, men mangler de positive aspektene. Sjangeren ble popularisert av New Orleans-scenen, ofte referert til som NOLA. Corrosion Of Conformity fra North Carolina er et unntak, og kanskje det største sludge-bandet gjennom tidene.

Gitarer og bass har begge kraftig distortion, og mengder med feedback skaper en skitten atmosfære. Trommingen har sin basis fra hardcore, det samme gjelder vokalen. Tekstene er typisk ‘blue-collar’ i sitt kyniske syn på samfunnet. Sjangeren har flere løselig definerte underkategorier. Den tradisjonelle sludgen er mest tro mot røttene, og huser for eksempel Crowbar og Acid Bath. En annen vanlig stilart er Sludgecore, med ekstrem, støyende distortion, tregere tempo og mer hatefulle tekster – gjerne omkring dop og mannssjåvinisme. Eyehategod sies å grunnlagt sludgecore, men også ‘supergruppen’ Down spiller denne formen.

Et nytt skudd på stammen, med en ulik musikalsk og tekstmessig tilnærmelse er den atmosfæriske sludgemetallen. Mindre aggresjon, mer progressiv stemning og åndelighet. Pelican og Isis var forløpere her, og er blitt etterfulgt av Callisto, Burst, Cult of Luna, Neurosis, Rosetta og Tides. Noen ganger benyttes betegnelser post-metal og post-core om disse bandene. En del sludge band har unektelig beveget seg nærmere post-rock og eksperimentell rock enn metal.

Det må bemerkes at ikke all sludge er seig. Mastodon nyter stor suksess med sin raske og tekniske sludge, mens Superjoint Ritual representerer en svært hardcore versjon. Metallica har også omfavnet denne musikkformen siden utgivelsen av ‘Load’. Sørstatsstilen har innflytelse i mange andre sjangre som stoner (Alabama Thunderpussy, senere COC og Sloth) black metal, death og industrial (White Zombie, Ministry).

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

En kommentar om “Sludge metal (ca. 1987 – )

  1. Tilbaketråkk: 10 skuffende album fra ellers gode band « Niflheim

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s