New Wave of British Heavy Metal (1976-1983)

04-NWOBHMPå sent syttitall ble England arnested for en ny og tyngre sound, mye som en reaksjon på den klassiske heavy metalens tilbakegang, og som et motsvar til den relativt lite sofistikerte punken. Ironisk nok hentet den nye sjangeren masser av punkens timing og tempo. I motsetning til punkens motstykke, progrock, gikk NWOBHV rett på sak med sin høyoktane musikk. Kjappe riff og soloer og operatisk vokal som understreket melodien. Unntak er jo regelen, og Motörhead skal ikke beskyldes for å være hverken særlig melodiske eller operatiske. Det bør legges til at inkluderingen av Motörhead i denne båsen er omstridt, ettersom Lemmy først og fremst spiller en mix av punk og old school rock n’ roll.

NWOBHM skulle bli enormt viktig for utviklingen videre, men sjangeren som helhet måtte klare seg uten backing fra kritikerne. De første bandene som skulle bli assosiert med bølgen var Judas Priest, Samson, Angel Witch, Iron Maiden, Witchfynde, Raven, Vardis, Def Leppard, Girlschool, Saxon og Diamond Head. Også Venoms tidligste utgivelser katalogiseres som new wave. Spesielt er Iron Maiden i retrospekt blitt synonymt med NWOBHM, noe som skyldes deres langvarige suksess. Men hundrevis lot seg inspirere i øyriket, og startet band som knapt overlevde demotapen. Utgivelser fra slike kortlivede grupper er i dag av antikvarisk betydning for samlere.

Mange av bandene evnet ikke å følge opp gode debuter, mens de største stjernene beveget seg i større grad mot rock. Interessen for NWOBHM dabbet av, og fokuset ble for mange rettet mot California med fremveksten av glam og thrash. Som nettopp lot seg inspirere av den britiske bølgen. Iron Maiden og Def Leppard kom best ut av det, med vedvarende suksess i mange år. Også Judas Priest og Motörhead har holdt det gående, med tidvis stor suksess. Sjangeren avstedkom klassiske album som ‘Overkill’, ‘Ace of Spades’, ‘British Steel’, ‘Iron Maiden’ og ‘The Number of The Beast’.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s