Melodic Death Metal (1994 – )

21-melodiceathMelodeath har vokst seg såpass svært og har idag så få elementer igjen fra det vi forbinder med tradisjonell death at undertegnede velger å ære det som egen hovedsjanger. Akustiske gitarer, melodiske harmonier og innslag av rein sang er typisk for melodeath. Sangstruksturene er gjerne progressive, med opptil flere temaer for hver låt. Deathens gudfedre Death og Morbid Angel inspirerte band som At The Gates, Sentenced og Carcass – som igjen inspirerte en rekke nye band. Denne neste generasjonen hadde plukket opp tendenser fra viking og black metal, i tillegg til melodiene i NWOBHV og grooven fra fra band som Pantera. Med andre ord en menge sjangre i en mix som skulle vise seg å være dynamitt.

Det vi idag tenker på som melodeath utviklet seg i skandinavia, i et område hvor black metal var på fremmarsj. Inspirasjonen viste seg imidlertid ikke i tematikk og tekster, da religiøs konflikt uhyre sjelden er omtalt. Temaene er mer introverte og ekspressjonistiske. Spesielt viktig for sjangeren er den etterhvert så berømte Göteborg-sounden som de første virkelige melodeath-bandene eksporterte. In Flames, Dark Tranquility og At The Gates (Slaughter of the Soul) er blant de første bandene som praktiserte denne formen for death, og etterhvert har mange kastet seg på bølgen. Soilwork, Arch Enemy, Nightrage, Ceremonial Oath, Detonation, Edge Of Sanity, Hypocrisy, The Haunted, Darkane og Scar Symmetry er andre svenske band, men også finnene har gjort seg bemerket med sin egen blend av sjangeren. Finland har storheter som Children Of Bodom, Norther og Wintersun i sine rekker, og spesielt førstnevnte nyter suksess med sin glaminspirerte melodeath. Blant de danske eksponentene finner vi Illdisposed. Sjangeren sprer seg, hovedsaklig i Nord-Europa. I Norge har vi ingen stor tradisjon innenfor dette feltet, men Fortytwo fikk sluppet et album i samme retning i 2005, før de takket for seg.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s