Funk Metal (1987-1994)

12-funkEn eklektisk form for rock spredte seg i det amerikanske college- og ungdomsmiljøet mot slutten av åttitallet. Denne sammensmeltningen av metal og indierock utviklet seg parallellt og i symbiose med grønsjen, dog mer eksperimentell i formen. Eksponentene ønsket på bryte grenser, og antok en ukonvensjonell tilnærming til metal. Innflytelsene på sjangeren var talløse, og artistene brakte en mengde musikkformer inn i mixen. Glambandet Extreme tok en annerledes retning mot et skitnere sound, og mistet fans. Men Faith No More plukket opp inspirasjon og regnes idag som pionerene, med sin debut ‘We Care a lot’ i 1985.

Musikken var mer melodiøs, og lente tungt på synth, beat og en markant bass. Lydbildet var temmelig nedstrippet, og som sjangeren tilsier; funky. Rap ble også benyttet, og lå i likhet med Run DMC i forkant av hiphop-boomen. Politikk, kunst og opprør lå latent i image og tekster, og dro dermed veksler på punk og hardcore. Primus var også en viktig aktør i starten, og huskes kanskje best for sin grensesprengende bassist Les Claypool. Jane’s Addiction var også store, og deres nyskapende sceneshow med performancekunst skulle også inspirere andre. Red Hot Chili Peppers skapte seg et solid navn med ‘Blood Sugar Sex Magic’, før de av kommersielle hensyn meldte overgang til post-grunge. Både Tool og Prong er barn av funken, men førstnevnte gikk langt mer progressivt. Et sent bluss kom i form av Rage Against the Machines knalldebut, før sjangeren stort sett ble slukt av nü metallen. Etter FNMs oppløsning holdt vokalist Mike Patton sounden levende gjennom Mr. Bungle. Incubus var i begynnelsen pur funk metal, før også de lot seg innlemme i post-grunge.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s