Folk metal (1991 – )

Det finnes en rik underskog av variasjoner folk, noe som skyldes alle de lokale formene for folkemusikk som daterer helt tilbake til før-kristen tid. I tillegg kombineres disse med ulike former for metal som doom, black og thrash. Det kan låte likt med umiddelbar gjennomhøring, men er altså ulike former for metal. Bandene er likevel gruppert etter opphav for folk-influensene. Folk band opplever ofte at de blir ignorert i hjemlandet, samtidig som de opplever stor suksess i utlandet. Eksempler på dette kan være det nord-engelske bandet Skyclad, som til tross for manglende oppmerksomhet i hjemme, holdes høyt i hevd i sentral-Europa og Sør-Amerika. Merkelig kanskje, men for utlendinger representerer det noe eksotisk å høre urtoner fra andre land. Hvilket nettopp er grunnlaget for Worldmusikkens suksess.

Likevel er folk metal av mange sett på som en gimmick, eller en pussig mote som vil blåse over, tross bandenes iherdige forsøk på å fusjonere sin musikalske kulturarv med musikken de liker best. Dette synet står i skarp kontrast til de mange kritikkene som hyller bandenes dyktighet og vilje til å utforske og sprenge grenser. Dette gjelder gjerne Skyclad, Waylander, Cruachan, tidlig Vintersorg, Finntroll og Elvenking. Folkemusikkens popularitet er nedadgående i mange vestlige land, og bandene ønsker å ivareta noe av essensen og øke interessen for nasjonens kulturelle røtter. Sammen med såkalt ‘battle metal’, ser interessen for folk metal å ha gjenoppstått, etter først å ha vært gjenstand for hån i mange år. Fascinasjonen over vikingenes og kelternes kultur har riktignok aldri gått helt av moten, og eksponentene for disse har vært skånet for den generelle misnøyen. Bathory var nok det første bandet som introduserte viking-tematikk i musikken med albumet ‘Hammerheart’. Også i Asia har populariteten økt, gjennom den relativt nye stilen vedisk metal, som har latt seg inspirere av gammel indisk filosofi.

Skyclad er utvilsomt sjangerens opphav, men oppnådde ikke suksess før fans oppdaget dem sammen med Cruachan, Otyg og Windir mot slutten av nittitallet. Øst-Europa har også sine tradisjoner med Graveland og Nokturnal Mortum.

Viking metal
Benyttes gjerne som en referanse til band som ikke deler det musikalske aspektet, ettersom de dekker en mengde av ulike sjangre. Folk metal, death metal, black metal og i noen eksempler powermetal. Røttene kan spores tilbake til Bathory, som mixet black metal med norrøne temaer som krig og religion. Sjangeren har ingen fellestrekk utenom hedenske germaniske verdier og kultur, og dens aversjon mot kristendommen. De aller fleste bandene er av skandinavisk eller tysk opphav, og identifiserer seg med hedenskap eller Åsatro. Episk og romantisk i forhold til den opprinnelige folketroen, og skaper en atmosfære som kan lenkes opp mot germansk heroisme. Noen prominente utøvere ved siden av Bathory inkluderer Enslaved, Asmegin, Sorgsvart, Kampfar, Moonsorrow, Helheim, Glittertind, Amon Amarth, Ensiferum, Storm, Einherjer, Falkenbach, Thyrfing, Windir, Týr, Unleashed og Ultima Thule, samt tidlig Vintersorg og Borknagar.

Orientalsk metal
En crossover av death og doom, inspirert av gamle jødiske tradisjoner og orientalsk kultur. Utviklet seg i Israel, hvor band begynte å sette musikk til jødiske tragedier og bibelske historier. Tradisjonelle instrumenter og sang ble innlemmet i de seige riffene og ga en atmosfære av gripende og apokalyptisk musikk. De mest kjente eksportørene av denne ukjente sjangeren er de Israelske bandene Salem og Orphaned Land. Amerikanske System of a Down inkorporerer folk-elementer i musikken sin.

Huumpa metal
En ganske fersk sjanger som henter sin inspirasjon fra de trolske finske skoger og dertil hørende middelaldersk krigføring. Disse finske bandene har hjulpet til med å popularisere det engelskmenn kaller ‘battle metal’, som egentlig er intet mer enn en crossover for band som spiller episk krigsmetall (som ikke må forveksles med undersjangeren av death). Korpiklaani, Finntroll og Turisas er gode eksempler. Elementer fra den norske black metalen møter finsk/russisk ompa og polka – sammen med tekster og temaer fra folkeeventyrene.

Keltisk metal
Fokuset er på den keltiske og gæliske mytologien, og har en stor skare av undergrunns-entusiaster i Irland. Waylander, Primordial, Cruachan og Geasa selger godt i den nord-britiske regionen.

Vedisk metal
Den vediske sjangeren har sitt publikum i sør- og sørøst Asia, og henter sitt fokus fra de vediske skrifter og filosofi. Bandet Rudra fra Singapore pionerte sjangeren på sent nittitall, og har fått følge av ukrainske Aryadeva, indonesiske Symmetry, indiske Warriors of Peace, Aryan March og Asura, samt en rekke andre i området.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s