Death metal (1985 – )

10-deathTekster som hyller døden, kompliserte sangstrukturer og en utrettelig ekspansjon av temaer kjennetegner death metal. Kraftig rytmisk gitar, rask tromming og en dynamisk intensitet er merkevaren, gjerne frisket opp med blastbeats. Vokalen beveger seg i det nedre tonale spekter, gurglende og brølende, med kallenavn som death grunt eller growl. Vokalistene sarver stemmen ved bruk av strupen, og stilen har blitt beskrevet som kakemonster-sang. Ofte skal man følge nøye med for å oppfatte det minste av teksten. Grusomme metaforer og nihilistiske temaer bidrar til sjangerbenevnelsen death, men også pionergruppen med samme navn. Sjangeren er kanskje den mest krevende sjangeren rent fysisk for utøverne.

Den gryntende vokalen var ofte det som skilte sjangeren fra andre i den tidligste perioden. Venoms ‘Welcome To Hell’ (1981) innholdt dette trekket, men lå musikalsk sett langt fra det vi idag oppfatter som death. Ofte er det vanskelig å sette en merkelapp på et band, og et fint eksempel på dette er Slayer. Selv om tematikken deres vekselvis er black og death, er musikken inspirert av hardcore og thrash. Slayer har ei aldri hevdet å være et death metal band selv, men har unektelig vært en stor inspirasjonskilde.

Ettersom death er en stor sjanger med myriader av band, er det ikke lett å finne opphavet. Om man deler sjangeren opp i tidlig og moderne blir det litt lettere. Aggressive band som Floridas Death, Chicagos Master og Californias Possessed tok form i 1983. Possessed var tidligst ute med albumet ‘Seven Churches’ to år senere, og Death debuterte i ’87 med ‘Scream Bloody Gore’. De dyttet grensene i thrashen nok til at en reell ny sjanger fikk legitim eksistens. Ikke lenge etter fulgte Morbid Angel med ‘Altars Of Madness’.

Det skal sies at noen eksperter på området velger å kalle denne tidlige death’en for post-thrash, mye fordi de mener bandet Death tillegges en overdreven kreditt. Jeg mener bandet var det første i sjangeren, nettopp fordi kompleksiteten deres var grensesprengende.

Det nevnte synspunktet konkluderer med at det moderne konseptet med death metal startet rundt 1989/90, da Napalm Death tonet ned leflingen med hardcore, og gikk fra grindcore til noe mørkere med ‘Harmony Corruption’. Prosjektet Terrorizer, bestående av medlemmer fra Napalm Death og Morbid Angel, slapp ‘World Downfall’, som oppviste en fusjon mellom thrash og hardcore. Andre band som bidro var Bolt Thrower, Sepultura, Carcass, Entombed og Suffocation. Artister fra flere land var altså inne i bildet og meislet ut sounden for et nytt tiår. Death rundet av ’91 med ‘Human’, som ubestridt inneholdt alle de riktige elementene.

Gjennom nittitallet vokste sjangeren, og avstedkom mange underkategorier. Her er de viktigste:

Melodisk Death Metal
Deathen fusjonerte med harmoniene fra power- og NWOBHV, samtidig som groovet fra thrash/groove metal ikke har gått upåaktet hen. Subsjangeren forbindes først og fremst med Sverige, men også andre deler av Norden.

Se egen hovedkategori.

Skandinavisk Death Metal
En forløper til melodeath med sin egen tilnærming til temaet. Dismember, death n’ roll-bandet Entombed, Unleashed og At The Gates. Disse bandene var mer punk-orienterte, samtidig som de hentet inspirasjon fra hardrock.

Florida Death Metal
Den viktigste underkategorien, og av mange sett på som selve krybben. Rigid og direkte, med den umiskjennelige, dype growlen. Deicide, Malevolent Creation, Morbid Angel, Obituary og Death er blant sjangerens gudfedre.

Teknisk Death Metal
Ekstremt dyktige musikere, i en liten, men innflytelsesrik nisje. Musikken har et rasende tempo, og er en opplevelse live. Necrophagist, Atheist, Pestilence, Nile, Cryptopsy har gjort teknisk death til en av de viktigste kategoriene.

Brutal Death Metal
Utviklet gjennom å kombinere aspekter ved goregrind og death. Vokalen er bortimot uforståelig, og temaene er suspekte anatomiske betraktninger og splatter. Gitarene er downtunet, gjerne med høye pulloffs og chunky riff. Suffocation er verdt å nevne som inspirator, og bandene Cannibal Corpse, Disgorge, Devourment, Vomit Remnants og Wormed er utøvere.

Tidlig Goth/Doom
Britiske band som Paradise Lost, My Dying Bride og Anathema roet tempoet ned, ble melankolske og humørløse. De lot seg inspirere av klassisk doom (som Black Sabbath) og inkorporerte melodier og nye instrumenter i mixen.

Blackened Death Metal
Sterkt influert av black metal, men med et ønske om mer intensitet og dynamikk i musikken. Vokalen er mer guttural enn ved black metal og riffene mer varierte. Svenske Dissection er et skoleeksempel på dette, i likhet med Emperors ‘IX Equilibrium’. Polske Vader og Behemoth har vokst seg store. Zyklon og Mindgrinder er også band hvor medlemmene har en fortid innen black metal.

Deaththrash
En mildere death, med de fleste kjennetegn fra thrashen i behold. Den growlende vokalen er stort sett det eneste som skiller stilen fra orinær thrash. Sepultura gikk veien via death til thrash, men også Benediction, Bolt Thrower, Cancer og Konkhra gjorde dette til en populær stilart.

Grindcore
Kanskje den mest ekstreme varianten, og mange mener den fortjener sin egen sjanger. Grindcoren vokste frem parallellt med death metal, og hentet elementer fra både hardcore og death. Grind inspirerte igjen mange band innenfor death’en. Noen tidlige band var Napalm Death, Electro Hippies, Fear of God og Extreme Noise Terror. Senere band som Pig Destroyer satte opp tempoet og lente mer mot metal.

Death ‘n Roll
Tung blanding av death, punk og hardrock. Man tar utgangspunkt i melodiske sangstrukturer og gir dem en metallisk sound, sammen med temaer og vokal fra death. Det første albumet i denne sjangeren var Entombeds ‘Wolverine Blues’, men også Dismember, Six Feet Under og Gandalf har tatt til seg formelen. Siste band ut er One Man Army & The Undead Quartet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s