Justis til egen bak

Dagbladet har iverksatt en aldri så liten kampanje til fordel for Varg Vikernes løslatelse. De har også sikret seg mot altfor kontroversiell debatt ved å outsource den til blogger. Først var det hans mor; Lene Bore (som valgte å være anonym), og hans advokat John Chr. Elden som tok til motmæle mot Kriminalomsorgen. De mente at nevnte organ forsøkte å sabotere prøveløslatelse, og gjennom dette å ‘knekke’ Vikernes. Hovedargumentet var at femten års fengsel så absolutt kvalifiserer til prøveløslatelse. Vikernes har endog gode referanser fra fengselsopphold fra Trondheim og Tromsø, samt gode skussmål fra PST.

Vikernes skylder Oslo førti millioner kroner etter å ha blitt dømt for brannstiftelse av Holmenkollen Kapell, Åsane Kirke i Bergen (her ble også Jørn Tunsberg dømt), Skjold Kirke i Vindafjord, samt forsøk på brannstiftelse av Storetveit Kirke i Bergen. Istedet for å la de nokså substansielle inntektene fra salget av Burzum-plater gå til nedbetaling av gjelden, havner pengene hos hans mor. Disse inntektene har også gjort det mulig for Vikernes familie å kjøpe seg et gårdsbruk i Telemark, samt bidra til underhold.

Og nettopp familiemannen Varg Vikernes dyttes frem som et argument for løslatelse. I beste public relations-ånd spilles det på følelser, til tross for den kjensgjerning at de aller fleste av oss er i stand til å sette barn til verden – uten at det gjør oss til helgener. Vikernes opplever allerede svært liberale soningskår, hvor journalister uten problemer kan treffe ham i Tromsø sentrum. Han har tilsynelatende også hatt full anledning til å gjøre sin kone gravid flere ganger under fengselsoppholdet. Når sant skal sies, så frykter jeg litt for barnas mentale helbred i fremtiden.

Av det mer interessante Vikernes trekker frem som et ledd i urettferdigheten er følgende sitat; ‘ Jeg har bare gjort ett lovbrudd i løpet av 15 år i fengsel’. Nå kjenner ikke undertegnede til normen i norske fengsler, men ett lovbrudd høres ut som ett for mye. Og det var ikke akkurat noe som kan sidestilles med nasking heller. I 2003 rømte Vikernes fra permisjon, tilsynelatende desperat. Han truet til seg et kjøretøy, og ble tatt igjen med et lite våpenarsenal for hånden. Slikt skaper jo ikke akkurat tillit, og hans forklaring skapte vel også en del hånlatter. Vikernes hadde planer om å slutte seg til russernes krigføring mot de degenererte ‘asiatene’ i Tsjetsjenia. Jeg kan vanskelig forestille meg en mindre egnet kandidat for den russiske hæren. Dette ga da også en dom på 14 ekstra måneder i fengsel.

Jeg sier ikke at Vikernes bør forbli innelåst, at det ikke skal være likhet for loven. Men manglende vilje til å gjøre opp for seg økonomisk, samt episoden under permisjon i 2003 bør være nok til å gjøre Kriminalomsorgen bekymret, om ikke annet. Jeg regner uansett med at PST vil holde et årvåkent øye med Vikernes fremover. Jeg håper virkelig det. Mannen står bak kvasi-nazistiske og universistiske tekster på nettet også i senere tid. Aller verst er kanskje at samfunnet vil utsettes for nok et Burzum-album når Vikernes omsider løslates.

_______________________________________

Edit 300908: Mediekampanjen viste seg ufruktbar. Mon tro om kriminalomsorgen leser blogger?

Edit 100309: Nytt Burzum-album på trappene

Edit: 220509: Omsider en fri mann

Edit 221109: Vikernes dropped some wonderful lines, promoting his forthcoming album: «The ‘black metallers’ will probably continue to ‘get loaded’, ‘get high’, and in all other manners too behave like the stereotypical Negro; they will probably continue to get foreign tribal tattoos, dress, walk, talk, look and act like homosexuals, and so forth.

Edit: 22.03.10: Bjørn Gabrielsen kommenterer i Dagbladet

Reklame

5 kommentarer om “Justis til egen bak

 1. Basert på grevens flukt i 2003 for å slutte seg til russernes kamp i Tsjetsjenia så ville det ihvertfall ikke fått meg til å løfte så mye som et øyenbryn om han aldri skulle bli sluppet løs igjen. Er han egentlig helt tilregnelig?

 2. Tilbaketråkk: Kalkun i anmarsj « Niflheim

 3. Bloggforfatteren har tydeligvis behov for en del voksenopplæring ; «Men hvordan har Vikernes råd til Elden»

  Når man er tiltalt i en straffesak, så har man krav på offentlig oppnevnt advokat(forsvarer). Man kan selv velge hvilken advokat man skal bruke og advokaten kan selv velge om han vil ta oppdraget eller ikke. Forsvarsadvokaten får sitt honorar dekket av staten etter faste satser. Retten bestemmer hvor mange timer forsvareren skal få betalt for. Elden får altså akkurat det samme i betaling som hvilken som helst annen offentlig oppnevnt advokat. Verken mer eller mindre.

  Også når det gjelder fengselsrett har man krav på bistand fra offentlig oppnevnt advokat.

  Også fornærmede i straffesaker kan i mange tilfeller får oppnevnt sin egen advokat. Litt merkelig egentlig i.o.m at påtalemyndihetens jurister/advokater bestandig er på den fornermedes side i saken.

  Det er altså ikke snakk om at Vikernes «har råd» til elden, slik du så «genialt» skriver.

 4. Godt poeng der Thomas! Faktisk såpass at jeg måtte foreta et aldri så lite kirurgisk inngrep i teksten. At jeg er særlig oppdatert på juss er nemlig å overdrive.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s