criminals in uniform

Videoen du ser overfor, er et eksempel på pervers voldsutøvelse av betrodde sikkerhetsfolk. Vi kjenner gjerningsmennene best under stillingsbeskrivelsen vektere.

Vekternes jobb er å sikre private verdier, og i eksempelet ovenfor er den private verdien en salat til førti kroner. En pris som i mine øyne er like mye et ran som å faktisk stjele den. Det nidkjære butikkpolitiet rakk imidertid ikke å anholde den helsebevisste tyven inni 7-11, og valgte derfor å kaste seg over ham midt på gaten. Det holdt ikke med bare en vekter mot den truende skurken, må vite. Snart var et lite kobbel av forhenværende og fremtidige kandidater til politihøyskolen på pletten. Til allmenn forlystelse og avsky ble mannen trødd ned i asfalten og dratt med inn på trygg og hellig grunn – kjøpesenteret.

Og kjøpesenteret er vekternes hjemmebane, deres små kongedømmer – hvor de kan opptre som politi, dommer og jury. Hvor de kan voldta (lenke), legge folk i jern og ellers briske seg langs reolene, i det håp at man fremstår som en autoritetsperson. Gjerne armert med pepperspray i tillegg til håndjernene. Som du kanskje forstår, tiltrekkes ofte mennesker som er predisponert for vold og maktutøvelse slike stillinger – mye fordi de aldri i verden har noen sjanse til å bli politimenn.

En vekter var tidligere en offentlig vaktmann i byene. De sørget for ro og orden om natten og fungerte som brannvarslere, meldte klokkeslett og vindretning samt passet gatelyktene. Nå har oppgaven blitt redusert og kommersialisert til å verne om varer og kunder. De blander rollen som privatperson og tjenestemann, og kan dermed foreta borgerarrest – noe som også gjøres i latterlig stor utstrekning. Det man ikke har anledning til å gjøre under en slik arrest, er benyttelse av urimelig grad av forulempelse. Vold er det som kjent staten som har monopol og ekspertise på.

Så hva kreves for å kunne iføre seg vekternes gevanter og sprade rundt på kjøpesentre? Vel, de færreste lar seg avskrekke. ‘Tilfredsstillende’ vandel, et introkurs (av simpleste slag) og gjerne sertifikat for bil. Noen måneder etter ansettelse må man ta andre del av kurset.

Som vanlig må vi ta turen over dammen for å finne de mest groteske eksemplene. Her er det ikke uvanlig at vekterne bærer håndvåpen eller elektrosjokkpistol, noe som har medført tragiske resultater. Gud forby. Antallet vektere må reduseres, om ikke utryddes, og de få som får fortsette skal ha skikkelig opplæring. Grunnutrustningen burde begrense seg til mobiltelefon, tannpirker og lommelykt. Det samme gjelder så definitivt såkalte private sikkerhetsselskaper.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s