Anmeldelse: Dimmu Borgir – In Sorte Diaboli

200px-in_sorte_diaboli.jpg

Dimmu Borgir – In Sorte Diaboli, 2007

Dimmu Borgir / In Sorte Diaboli
Rating: 8/10 — Mer fokusert og intens
Selskap: Nuclear Blast
Release: 24.04.2007
Studio: Studio Fredman
Produsent: Dimmu Borgir

For mitt vedkommende føles dette Dimmu Borgir-albumet som et comeback. Jeg har høye forventninger til bandet, og etter en litt skuffende utgivelse sist, er det godt å høre gutta tilbake i god, gammel form.

Konseptet som driver platen handler om en munk som får øynene opp for mørket, eller lyset, om du vil. Og det er utvilsomt en svært ambisiøs skive, både i form og innhold. Det låter som et forsvarsbudsjett, med krystallklar produksjon og en balansert mix. Bortimot vitenskapelig i sin perfeksjon.

Etter den nær sagt kjedelige singelen fra Death Cult Armageddon, ventet jeg med skepsis på den nye musikkvideoen til The Serpentine Offering. Men frykten var grunnløs. En prakfull innledning løfter seg til det brutalt fengende idet Hellhammers rytmer setter inn. Og Shagrath sparer ikke halsen når han bjeffer ’share my sacrifise!’. Maskuline drag av blåsere inngir en middelaldersk og triumferende stemning, og mitt eneste ankepunkt må være Vortex vokaler som skaper en uvelkommen pause. The Chosen Legacy konsentrerer seg derimot mindre om melodi og mer på kompromissløse rytmer. Her introduserer også Shagrath platetittelen i et rått og kontant refreng, som bærer låten. Tekstene er underholdende, og er så definitivt deres høydepunkt på låtskrivningsfronten. Hellhammers tromming er frenetisk, og selv om den ikke byr på de samme utfordringer som i Mayhem, er gjennomføringen helhjertet.

The Conspiracy Unfolds er et roligere kutt, med større fokus på det sakrale aspektet. Eller som en parodi, slik det jo egentlig fungerer. Litt er hentet fra grind med svermende riffing, men også med rom for melodiske avbrekk. Låten er nok litt mer generisk enn de forrige, men fullt brukbar. The Sacrilegious Scorn henter frem fråden og villskapen igjen, i tillegg til muligens den beste melodien noensinne fra Vortex’ strupe. I tillegg får vi et etterlengtet gjenhør med folketoner, de første siden ’Stormblåst’, over et tiår tilbake. The Fallen Arises er arabisk ambient, og et stemningsfullt hvileskjær. Kraftsalvene er tilbake med The Sinister Awakening, som også har en interessant lead gående innledningsvis. Lydbildet er mettet, om ikke dessverre litt forspist. Halvveis evner den å kaste av seg åket og partier med koring og Shagraths katolske messe får opp interessen igjen.

The Fundamental Alienation oppviser flott koring før den virkelig setter tempo, med illevarslende melodier gående. Bandet trøkker til med et suggererende groove, og snerrende vokal. Nå ser det unektelig dårlig ut for munkens frelse, for å si det sånn. Denne havner på øverste hylle i oppsummeringen. The Invaluable Darkness følger på med flere eder og forbannelser, og er et solid spor, og i sterk grad gitardrevet. ’Mercy is not truth, your sins are next to mine’ er den brutale sannheten som leveres, og det etableres en stemning hvor dette føles helt naturlig, og ikke minst tøft.

The Foreshadowing Furnace er nok en forrykende tittel, og industriell i formen. For øvrig en formel bandet har viet større oppmerksomhet med tiden. Kanskje ikke så rart, tatt kvaliteten til Red Harvest i betraktning. Her stagnerer det noe, og det blir ikke fullt den grande finalen jeg hadde sett frem til – sett bort fra pyntelige passajer her og der. Man skjønner i hvert fall såpass at munken er i ferd med å slukes av fanden, nesten som et ringskrømt.

Reklamer

En kommentar om “Anmeldelse: Dimmu Borgir – In Sorte Diaboli

  1. Tilbaketråkk: 10 skuffende album fra ellers gode band « Niflheim

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s